Bölüm
İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Türkiye’de psikoloji bilimini üretmek, yaygınlaştırmak ve psikolog yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne taşıdığı alanında öncü olmak vizyonuyla, bilimsel araştırma ve yayınlarıyla ulusal ve uluslararası camiada tanınan ve yetkin psikologlar yetiştiren bir kurum olmayı hedefleyen bölümümüzün tarihi oldukça köklüdür.
1942 yılında bir yangında kül olan, bugünkü Edebiyat Fakültesi'nin yerine inşa edildiği Zeynep Hanım Konağı
İstanbul Üniversitesi ya da o zamanki adıyla Darülfünun Edebiyat Şubesinde, Felsefe Kürsüsü çatısı altında psikoloji derslerinin 1915 yılından itibaren verilmeye başlandığı bilinmektedir. O yıllarda G. Anschütz dersler vermek, ayrı bir kürsü ve psikoloji laboratuvarı kurmak üzere gelmiş ancak 3 yıl sonra geri dönmek zorunda kalmıştır.
1919 yılında, Umumi Psikoloji Kürsünün başına getirilen M. Şekip Tunç’la birlikte psikoloji eğitimi başlamıştır. 1937 yılında W. Peters tarafından Tecrübi Psikoloji Kürsüsü oluşturulmuştur. Bu yıldan itibaren W.Peters ve M. Turhan’ın çalışmaları ile tecrübi psikolojinin kurumsallaşması sağlanmış, bir Psikoloji Kütüphanesi ve Psikoloji Laboratuvarı kurulmuştur.
Daha sonra, üniversitemiz çatısı altında psikoloji bilimi sırasıyla W. Peters, M. Turhan ve B. Toğrol’un başkanlıklarında “Tecrübi Psikoloji” ve M.Ş. Tunç, E.S. Siyavusgil, N. Arkun’un başkanlıklarında Umumi Psikoloji Kürsüsü olarak temsil edilmeye başlanmıştır. 1981 yılından sonra, bölüm faaliyetleri 4 anabilim dalından oluşan tek bir bir psikoloji bölümü olarak çalışmalarına devam etmiştir. An itibariyle bölümümüzün başkanlığını Prof. Dr. Sevtap CİNAN yürütmektedir.
1930’lu yıllar ve sonrasında yurt dışında yetiştirilmiş veya yabancı öğretim üyeleri ile alanda öncü pek çok çalışmaya imza atılmıştır. M.Ş. Tunç tarafından yapılan W. James ve S. Freud; 1938 yılında E.S. Siyavusgil tarafından yapılan J. Piaget çevirileri, Peters tarafından kurulan Deneysel Psikoloji Laboratuvarı, 1940 yılında yayına başlayan ve bölüm laboratuvarında yürütülen çalışmaları yayınlayan Psikoloji ve Pedagoji Çalışmaları Dergisi, 1956 yılında W. Miles tarafından başlatılan “Tecrübi Psikoloji Çalışmaları” Dergisi bu çalışmalardan bazılarıdır. Bu dergi bugün Psikoloji Çalışmaları adı altında yayın hayatına devam etmektedir.
1960 -70’li yıllarda doktora çalışmaları ile öğrenci yetiştirmeye ve aynı zamanda çeşitli testlerin ülkemize uyarlanma çalışmalarına ağırlık verildiğini görüyoruz. 1980-90’lı yıllarda bölüm öğretim üyeleri tarafından yazılan kitaplar ile katkı yapıldığı görülmektedir.
1915’ten bu yana lisans ve yüksek lisans düzeyinde verdiği eğitimi sürdürmekte olan bölümümüz, halen yürütülen araştırma projeleri ve yayınlanan eserlerle çalışmalarını sürdürmektedir.
Bölümümüz, 2014 yılında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan Türk Psikologlar Derneği tarafından akredite edilerek hem bilimsel üretim hem de öğretim süreçlerinin düzenlenmesi bakımından yeterli niteliklere sahip olduğunu belgelemiş ve akreditasyon belgesini almaya hak kazanmıştır.
Ülkemizde kurulan ilk psikoloji bölümü olan ve ilk mezunlarını verdiği 1938 yılından bu yana bu bilimin gelişimine hizmet veren bölümümüz 21. yüzyılda da niteliklerini geliştirmeye devam ederek çalışmalarını sürdürmektedir.
Bölümümüzde Deneysel Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji, Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi alanında uzmanlaşmış kadromuz tarafından dersler verilmekte ve akademik çalışmalar yürütülmektedir.
Edebiyat Fakültesi binasında yer alan İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünün web sayfasına hoş geldiniz. Psikoloji Bölümü gelişim, sosyal, endüstri/örgüt, sağlık/klinik psikoloji, psikanalitik psikopatoloji, ve deneysel psikoloji gibi psikolojinin farklı alanlarında uzmanlaşmış bir ekipten oluşmaktadır. 2017-18 öğretim yılı itibariyle, 4 Profesör, 5 Doçent, 5 Yardımcı Doçent, ve 2 doktoralı Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadromuzla bölümün eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Lisans Programımızın ilk iki yılında psikoloji bilimi için önemli temel bilgilerin edinilmesini sağlayan zorunlu alan dersleri yer alırken üçüncü̈ ve dördüncü̈ yıllarda ağırlıklı olarak öğrencilerin ilgi alanlarına göre alabilecekleri seçmeli dersler bulunmaktadır. Lisans programımız YÖK tarafından yetkilendirilen Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından akredite edilmiştir. Bu akreditasyon lisans eğitimimizin kalitesinin bağımsız bir kuruluş tarafından yapılan değerlendirmelerle tanındığının göstergesidir. İlaveten Sosyal Bilimler Enstitüsü̈ bünyesinde Bölümümüz yüksek lisans ve doktora programları yürüterek lisansüstü düzeydeki öğrencilere çeşitli alanlarda eğitim/öğrenim deneyimleri ve araştırma yapma fırsatları sunmaktadır.
Web sitemizin diğer sayfalarını ziyaret ederek Bölümümüz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İçtenlikle,
Bölüm Başkanı
Bölümümüzde Deneysel Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji, Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi alanında lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim verilmekte aynı zamanda bu özelleşmiş akademik kadromuz bilimsel çalışmalarını yürütmektedir.
- Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Sevtap CİNAN
- Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Sevtap CİNAN
- Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Pınar ÜNSAL
- Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Sevim CESUR
- Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Şerife Sema KARAKELLE
Anabilim dallarının işleyişinin dışında kalan görevler, akademik kadromuz tarafından paylaşılmıştır.
- 1. Sınıf Danışmanları: Dr. Öğr. Üyesi Deniz ATALAY ATA, Araş. Gör. Zeynep Büşra COŞAR ve Araş. Gör. Şule PALA SAĞLAM
- 2. Sınıf Danışmanları: Araş. Gör. Dr. Çağatay ÇOKER ve Araş. Gör. Esra DEMİRKAN
- 3. Sınıf Danışmanları: Dr. Öğr. Üyesi Simge ŞİŞMAN BAL ve Araş. Gör. Esin TEMELOĞLU ŞEN
- 4. Sınıf Danışmanları: Doç. Dr. Sevim CESUR ve Araş. Gör. Bilge Göz
- Erasmus Bölüm Koordinatörü: Araş. Gör. Özgün TAKTAKOĞLU
- Farabi Bölüm Koordinatörleri: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Elif YAVUZ SEVER
- Mevlana Bölüm Koordinatörleri: Dr. Öğr. Üyesi Göklem TEKDEMİR YURTDAŞ
- Psikoloji Yandal ve Çift Anadal Programları Koordinatörü: Araş. Gör. Dr. Tolga Yıldız
- Yatay Geçiş ve Yandal-Çift Anadal Komisyonu: Araş. Gör. Yasemin Yeşilyaprak, Araş. Gör. Jülide Ece Kosova ve Araş. Gör. Reyhan Ünver
- Psikoloji Çalışmaları Dergi Komisyonu: Doç. Dr. İlknur ÖZALP TÜRETGEN, Araş. Gör. Dr. Nermin TAŞKALE ve Araş. Gör. Büşra ALPARSLAN
- Öğrenci Staj Komisyonu: Araş. Gör. Muhammed Şükrü AYDIN
- Web Sorumlusu: Araş. Gör. Büşra ALPARSLAN ve Araş. Gör. Ezgi ACUN