Anabilim Dalları
Psikolojinin alt alanları çok daha çeşitli olsa da bölümümüz, psikolojinin dört temel anabilim dalı altında çalışmalarını sürdürmektedir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler "Psikoloji" lisans diploması alırlar ancak eğitimleri boyunca farklı anabilim dallarına yönelik seçmeli derslerle lisans eğitimlerini ilgilendikleri alanlarda zenginleştirebilirler.
İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı'nda 2 öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisinden oluşan kadrosu ile bilimsel faaliyetlerini sürdürmektedir.
Gelişim psikolojisi, insanın döllenmeyle başlayan ve yaşam boyu devam eden biyolojik, bilişsel, sosyal ve duygusal değişiminin ne ve nasıl olduğunu ve hangi kaynak ve süreçler ile şekillendiğini incelemektedir.
Anabilim dalımız, lisans düzeyinde 3 zorunlu ders ve 4-6 seçmeli ders yürütmektedir. Bu derslerde gelişim süreçleri biyolojik, bilişsel, sosyal ve duygusal yönleriyle ele alınmakta ve farklı teorik perspektiflerden çağdaş araştırmalar örnekleri incelenmekte ve tartışılmaktadır.
Halihazırda yüksek lisans ve doktora programları da olan anabilim dalımızda gelişimin belirtilen ilgili alanlarında, yenilikçi bir çerçeveden ve güncel araştırmalar ışığında lisansüstü dersler ve tez çalışmaları yürütülmektedir. Anabilim dalındaki güncel araştırma alanları; üst biliş, zihin teorisi, prososyal davranışlar, kavram gelişimi, dilde jest ve mimik kullanımı, bağlanma, ebeveyn çatışması ve ebeveynlik stilleri ile bunun ilişkili olduğu değişkenler verilebilir.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı 3 öğretim görevlisi ve 3 araştırma görevlisinden oluşan kadrosu ile bilimsel çalışmalarını yürütmektedir.
Hali hazırda yüksek lisans ve doktora programları da olan üniversitemizin Sosyal Psikoloji Anabilim Dalındaki çalışmalar çok çeşitli olup, genel anlamda sosyal psikolojinin ilgilendiği konuların pek çoğuna gerek eğitim aşamasında gerekse bireysel çalışmalar içinde değinmektedir. Genel tanımıyla sosyal psikoloji, toplumsal şartların insanlar üzerindeki etkisini, grup ve gruplar arası süreçleri ve bireylerin sosyal davranışlarını, tutumlarını, duygularını ve benzeri psikolojik süreçlerini incelemektedir. Buna paralel olarak anabilim dalımızın üzerine eğildiği konulardan bazıları ahlak, değerler, politik psikoloji, dil incelemeleri, söylem analizi, konuşma analizi şeklinde sıralanabilir.
Anabilim dalımız, alandaki gelişmelerle birlikte toplumsal gelişmeleri de dikkate almakta olan sosyal psikolojinin çalışma çerçevesine uygun bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir.
Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı bölümümüzde 2 ayrı alanda yürütülmektedir. Bunlar Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ve Klinik Psikoloji alanlarıdır.
Endüstri ve Örgüt psikolojisi kadrosunda 1 profesör, 1 doçent ve 1 araştırma görevlisi bulunmakta ve liderlik, iş stresi, kişilik, personel seçimi, kariyer ve pozitif psikoloji gibi konular üzerinde çalışmalar yürütülmektedir.
Klinik psikoloji kadrosunda 1 profesör, 1 doçent, 2 yarımcı doçent ve 9 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümümüzde klinik psikoloji ‘Psikanalitik Psikopatoloji’ ve ‘Klinik Sağlık Psikolojisi’ olmak üzere 2 ayrı araştırma alanı üzerinden çalışılmaktadır.
Psikanalitik Psikopatoloji alanında, yetişkin ve ergen psikopatolojilerine psikanalitik kuram ışığında yaklaşılmakta, psikanalitik araştırma yöntemleri ile çalışılmaktadır. Yoğunluklu olarak projektif testler, psikosomatik hastalıklar, yeme bozuklukları, perinatalite gibi alanlarda çalışmalar yürütülmektedir.
Klinik sağlık psikolojisi alanında kronik fiziksel hastalığı olan bireylerle bilişsel davranışçı paradigma ışığında hastalık yaşantısı, hastalık ile ilişkili psikososyal değişkenler ve tedavide kullanılan bireysel/grup psikoterapi müdahaleleri çalışılmaktadır.
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi
Doç. Dr. İlknur ÖZALP TÜRETGEN
Psikanalitik Psikopatoloji
Prof. Dr. Tevfika TUNAYBOYLU İKİZ (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Bengi PİRİM DÜŞGÖR
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Elif YAVUZ SEVER
Klinik Sağlık Psikolojisi
Doç. Dr. Hanife Özlem SERTEL BERK