Klinik Sağlık Çalışma Grubu

Klinik Sağlık Çalışma Grubu

Bölümümüz Klinik-Sağlık Psikolojisi ekibi sağlıklılığı süreklilik içinde ele alarak hastalığın tedavisi kadar sağlığın korunumu ve sürdürülmesi üzerine çalışmalar yürütmektedir. Çalışma ekibi takip ettiği biyopsikososyal bakış açısı yoluyla hastalıklarda psikojen-somatogenez ayrımının ötesine geçebilmeyi hedeflemektedir. Ekip akut ve kronik psikolojik ve fiziksel hastalıklarda hastalık yaşantısı ve iyi oluşu bütüncül olarak değerlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar; kronik ağrı, fibromiyalji sendromu, kanser hastaları üzerine yoğunlaşmaktadır. Çeşitli başlıklar altında öncül ve/ya ikincil stresörler, bakım alma-verme süreçleri ile bireysel, ilişkisel ve kurumsal etmenlerin rolü incelenmektedir. Temel müdahale yöntemleri psikoeğitimler ve bilişsel davranışçı bireysel ve grup terapilerinden oluşmaktadır.

Ekibimiz

Özlem Sertel Berk

Klinik sağlık psikolojisi bağlamında ana çalışma alanlarım kronik ağrı sendromları ve kronik ağrı yaşantısı olup, kronik ağrısı sendromu tanısı almış vakalarda biyopsikosoyal modele dayalı multidisipliner bakış açısı ışığında psikolojik müdahalaler ve bu müdahalalerin etkinliğini belirleyen kuram temelli bireysel ve psikososyal süreçlere yönelik çalışmalar yürütmekteyim. Ayrıca son yıllarda yeme ve beslenme bozuklukları ile obezite tanısı almış bireylerde tedavi motivasyonunu yordayan faktörler üzerinde çalışmaktayım. Uygulamalarımda bilişsel-davranışçı temelli motivasyonel stratejileri içeren bireysel ve grup terapileri gerçekleştirmekteyim. Tüm bunların yanı sıra klinik sağlık psikolojisi odaklı lisansüstü programların koordinatörlüğünü sekiz yıldır yürütmekteyim. Halihazırda kronik ağrı sendromları, fibromiyalji sendromu, kardiyovasküler hastalıklar, kanser hastaları, obezite, yeme bozuklukları, skolyoz, diyaliz, omurilik yaralanması gibi kronik hastalıklarda, şiddet öyküsü olanlarda ve toplum örneklemlerinde koruyucu ve klinik sağlık psikolojisi alanlarının dayandığı kuram ve modeller çerçevesinde hastalık temsilleri, hastalık kabulü, sağlık inançları, tedavi-ilaç uyumu, sağlık davranışları, hastalık risk faktörleri ile koruyucu pozitif psikoloji temelli değişkenleri çalışmakta olan toplam 23 lisansüstü tez öğrencisinin tez danışmanlığını üstlenmekteyim.

Ayla Hocaoğlu

Klinik sağlık psikolojisi programının ve ekibinin bir parçası olarak öncelikle kronik ağrı üzerine çalışmaktayım. Kronik ağrının bir stres olarak ele alındığı bir modelde; ağrıyla başetme yöntemleri, bu başetme yöntemlerinin ağrıyla ilgili sonuçlara olan etkisi ve ağrıyla başetme yöntemlerini etkileyen özetkinlik inançlarını boylamsal bir desende incelemekteyim. Uygulamada kronik hastalıklar ve bu hastalıklara eşlik eden psikolojik zorlanmalarla bireysel ve grup psikoterapisi yürütmekteyim. Şema Terapi (daha güncel haliyle Mod Terapi), Bilişsel Davranışçı Terapi ve Kendilik Psikoterapisi yönelimli çalışmaktayım.

Didem Acar

Ana çalışma alanım travmatik bir deneyim olarak  kronik sağlık durumları üzerine temelleniyor. Güncel olarak ise; hastalık temsilleri, hastalık evreleri ve üst bilişsel süreçlerin ilişkisini kronik fiziksel sağlık durumlarında test eden bir model üzerinde çalışmaktayım. Kronik sağlık durumlarına uyum sağlamada zorluk yaşayan bireyler için klinik uygulamalarımda, Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaktayım.

Esin Temeloğlu Şen

Ana çalışma alanım kronik fiziksel hastalık yaşantısı olup son dönemde hastalık temsilleri, ilaç uyumu ve sağlık sonuçlarının ilişkisinin incelendiği öz düzenleyici model üzerinde çalışmaktayım. Sağlık sonuçları kapsamında psikolojik iyilik, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti kavramları üzerinde durmaktayım. Klinik uygulamalarımda Bilişsel Davranışçı Terapiler, Şema Terapi ve grup psikoterapilerini kullanmaktayım.

Dr. Nermin Taşkale

Ana çalışma alanım akademik olarak eş şiddetine yoğunlaşarak kişilerarası anlaşma(zlık)lar üzerine temelleniyor. Güncel olarak eş şiddetinin davranışsal öncüleri, başa çıkma süreçleri ve bireysel sağlık üzerindeki etkilerini kapsayan bir model üzerinde çalışmaktayım. Klinik uygulamalar bakımından Bilişsel Davranışçı Terapiler ve Şema Terapi’yi uygulamaktayım.

Ünzile Özge Kıcalı

Pozitif psikoloji yoğunlukla ilgilendiğim bir alan olmakla birlikte ana çalışma alanım kronik fiziksel hastalığı olan ve olmayan gruplarda koruyucu (iyimserlik, bütünlük hissi, yaşam doyumu, öz-etkinlik, öz-şefkat vb.) ve riskli (çocukluk dönemi travmaları, nörotiklik, yaşantısal kaçınma vb.) psikolojik faktörlerin belirlenmesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Klinik uygulamalarımda Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaktayım.

Zeynep Büşra Coşar

Ana çalışma alanımı kanser yaşantısı ve psikolojik süreçler oluşturmaktadır. Özellikle, kansere yönelik inançlar, kanserin ve tedavinin psikolojik etkileri, kanserde travma sonrası gelişim ve kanser hastalarına yönelik Bilişsel Davranışçı müdahaleler ilgi alanımı oluşturmaktadır. Güncel olarak koruyucu sağlık davranışlarına yönelik inanç ve tutumları araştırmakta ve kanser için bir koruyucu sağlık davranış müdahalesi üzerine çalışmaktayım. Klinik uygulamalarımda Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaktayım.

Öğrenci Asistan Merve Oğur

2014 yılında girmiş olduğum İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Birinci sınıftan beri aktif olarak yer aldığım okul bünyesindeki Psikoloji kulübünde, ikinci ve üçüncü sınıfta yönetim kadrosuna seçilerek iki yıl kulübün yazmanlığını üstlendim. İkinci sınıfın bahar döneminde hocam Özlem Sertel Berk’in yanında gönüllü olarak asistanlığa başladım ve bu süreçte İstanbul Tıp Fakültesi Yeme Bozukluğu Kliniği’nde de gönüllü olarak çalıştım. Üçüncü sınıfta Doç. Dr. Özlem Sertel Berk’in yanında kısmi zamanlı öğrenci asistanı olarak çalışmalarımı sürdürdüm. Bu süreçte Yeme Bozukluğu Kliniğindeki çalışmalarıma da devam ettim. Dördüncü sınıfta Klinik Sağlık ekibinin bir parçası oldum ve 2017 yılının Ekim ayından itibaren düzenlediğimiz “Klinik Sağlık Buluşmaları”nın hazırlanmasına katkı sağladım.

Öğrenci Asistanı İlknur Uyar
2015 yılında girmiş olduğum İstanbul Üniversite psikoloji bölümünün son sınıf öğrencisiyim. Birinci sınıftan beri aktif olarak psikoloji kulübünde özellikle sosyal sorumluluk alanında çalışmalar yürütmekteyim. İkinci sınıfta başörtüsüz kadınlarda iç grup yanlılığı konusunda, üçüncü sınıfta yakın ilişkilerde baş etme stratejileri ve psikolojik doğum sırası ile somatizasyon, benlik saygısı ve baş etme stratejileri konularında yaptığım üç araştırmamı Ankara'da düzenlenen 20.Ulusal Psikoloji Kongresi'nde poster bildirisi olarak sundum. 2018'de hocam Özlem Sertel Berk'in öğrenci asistanı olmak için başvuru yaptım ve kısmi zamanlı öğrenci asistanlığına kabul edildim.Bu süreçte İstanbul Tıp Fakültesi Yeme Bozuklukları Kliniği'nde çalışmalar yaptım. Ayrıca Özlem Sertel Berk danışmanlığında doktora sürecinde olan hocam Barış Salman 'ın çalışmalarına katkı sağladım. Klinik Sağlık ekibinin bir parçası oldum ve 2018 aralık ayından itibaren düzenlenen Klinik Sağlık Psikolojisi Buluşmaları-Araştırma Hikayeleri konferans dizisinin organizasyonuna katkı sağladım.

Çalışma Grubumuzun Çıktıları

Uluslararası Yayınlar:

Ergüney-Okumuş, F. E., Sertel Berk, H. Ö., Yücel, B., & Rieger, E. (2018). The Anorexia Nervosa Stages of Change Questionnaire and the Bulimia Nervosa Stages of Change Questionnaire: Their psychometric properties in a Turkish sample. The Anatolian Journal of Psychiatry, 19(Special Issue:1), 29-33.

Kuzu, D., Berk, Ö. S., & Aydın, F. Y. (2017). Subjective well-being in idiopathic scoliosis patients. The International Journal of Human and Behavioral Science, 3(2), 1-6.

Salman, İ. B., & Sertel-Berk, H. Ö. (2017). Kronik gerilim tipi baş ağrısında Kognitif Davranışçı Terapi - Olgu sunumu. Ağrı, (29)4, 177-184.

Aktas, A., & Sertel-Berk, H. O. (2015). Social support reciprocity in terms of psychosocial variables in care taking and care giving processes of spinal cord injury patients and their care givers. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 205, 564-568.

Duruk, B., Berk, H. Ö. S., & Ketenci, A. (2015). Are fibromyalgia and failed back surgery syndromes actually “functional somatic syndromes” in terms of their symptomatological, familial and psychological characteristics? A comparative study with chronic medical illness and healthy controls. Ağrı, 27(3), 123-131.

Gücin, N. Ö., & Berk, Ö. S. (2015). Technology acceptance in health care: An integrative review of predictive factors and intervention programs. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 195, 1698-1704.

Yücel, B., Aslantas Ertekin, B., Oglagu, Z., Sertel Berk, Ö., Deveci, E., Kahraman, F., Ersoy, M., Turgut, I., & Yager, J. (2011). Socio-demographic and clinical characteristics of individuals with diagnosis of eating disorder in a university hospital in Istanbul. Eating and Weight Disorders, 16, 274-279.

Ergüney-Okumuş, F.E., Sertel Berk, H.Ö., Yücel, B., & Rieger, E. (Baskıda). The Anorexia Nervosa Stages of Change Questionnaire and the Bulimia Nervosa Stages of Change Questionnaire: their psychometric properties in a Turkish sample. The Anatolian Journal of Psychiatry.

Ulusal Yayınlar:

Özden, K., & Sertel-Berk, H. Ö. (2017). Kariyer Stresi Ölçeği’nin (KSÖ) Türkçe’ye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin sınanması. Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 37(1), 35-51.

Okumuş, F. E. E., Berk, H. Ö. S., & Yücel, B. (2016). Yeme bozukluklarında tedavi motivasyonu ve yordayıcıları. Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 36(1), 41-64.

Sertel Berk, H. Ö., Yücel, B., & Deveci, E. (2016). Ergenlik döneminde obezite; Bilişsel davranışçı kuramlar ve motivasyon kuramları açısından karşılaştırmalı bir inceleme. Türkiye Klinikleri, 1(2), 50-58.

Taşkale N., & Sertel Berk Ö., (2016). Sağlık psikolojisi bakış açısından karar anı teşviklerinin merdiven kullanımı üzerindeki etkileri. Türk Halk Sağlığı Dergisi, 14(2), 95-114. (Link)

Aktaş, A., & Sertel-Berk, H. Ö. (2012). Verilen Sosyal Destek Ölçeği'nin psikometrik özellikleri. Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 32(2), 71-84.

Ulusal Sözlü Bildiriler:

Deveci, E., Sertel Berk, H. Ö., & Yücel, B. (2014). Obezite cerrahisi adaylarında yeme bozukluğu semptomları, benlik saygısı ve depresyon arasındaki ilişki. 18. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri, 9-12 Nisan 2014, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa.

Duruk, B., Sertel-Berk, Ö., & Ketenci, A. (2014). Fonksiyonel somatik sendromlar: Fibromiyalji ve başarısız bel cerrahisi sendromları aynı klinik görüngünün farklı görünümleri olabilir mi? 18. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri, 9-12 Nisan 2014, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa.

Ergüney Okumuş, F. E., & Sertel Berk, H. Ö. (2014). Yeme bozukluğu vakalarında yeme bozukluğu semptom düzeyi, depresyon düzeyi ve beden memnuniyetsizliğinin tedavi motivasyonu üzerindeki yordayıcı etkileri. 18. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri, 9-12 Nisan 2014, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa.

Ömerbaşoğlu, S., Sertel-Berk, Ö., & Ketenci, A. (2014). Fibromiyalji sendromlu ve temporamandibular bölgede bruksizme bağlı olarak ortaya çıkan miyofasyal ağrı sendromlu kadınlarda evlilik uyumu ve yordayıcılarının değerlendirilmesi. 18. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri, 9-12 Nisan 2014, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa.

Ulusal poster bildirileri

Deveci, E., Sertel-Berk, H. Ö., & Yücel, B. (2017). Fiziksel Görünüme Dayalı Sosyal Karşılaştırma Ölçeği (FGDSKÖ): Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması. 2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri. 23-26 Kasım 2017, Silence Hotel/Ataşehir, İstanbul, Türkiye.

Ergüney-Okumuş, E., & Sertel-Berk, Ö. (2016). Yeme Tutumu Testi Kısa Formu (YTT-26): Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması. 19. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri. 5-7 Eylül 2016, Tepekule Kongre Merkezi, İzmir.

Özden, K. & Sertel-Berk, Ö. (2016). Üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluşun psikososyal yordayıcıları. 19. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri. 5-7 Eylül 2016, Tepekule Kongre Merkezi, İzmir.

Sertel-Berk, Ö., Aktan, D., Aktaş, A., Asaroğlu, C., Cihandide-Ayalp, G., Deveci, E., …, & Ömerbaşoğlu, S. (2015). Kronik ağrı, yeme bozuklukları ve serebral palsili çocukların anneleri için Bilişsel-Davranışçı Kişilerarası Grup Terapisi: Bir ön çalışma, VII. Işık Savaşır Klinik Psikoloji Sempozyumu’nda sunulmuş poster bildiri. 25-26 Mayıs 2015, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. 

Asaroğlu, C., & Sertel-Berk, Ö. (2014). Kalp hastalıkları ve sağlık inançları: Kalp ile İlgili Sağlık İnanç Ölçeği’nin geliştirilmesi. 18. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri, 9-12 Nisan 2014, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi, Bursa.

Aktaş, A., & Sertel Berk, Ö. (2012). Verilen Sosyal Destek Ölçeği geçerlik ve güvenilirlik çalışması. 17. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri. 25-28 Nisan 2012, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.

Deveci, E., Sertel Berk, H. Ö., & Ergüney, E. (2012). Obezite Değişim Evreleri Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. 15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri, 2-6 Ekim 2012, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Bursa.

Ergüney, F. E., & Sertel Berk, H. Ö. (2012). Anoreksiya Nervoza Değişim Evreleri Ölçeği (ANDEÖ) ve Bulimia Nervoza Değişim Evreleri Ölçeği (BNDEÖ) geçerlik ve güvenirlik çalışması. 17. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulmuş poster bildiri. 25-28 Nisan 2012, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.

Uluslararası Sözlü Bildiriler:

Coşar Z. B., Dirik G., & Sertel Berk H. Ö. (2017). Predictors of the post traumatic growth among breast cancer patients. 15th European Congress of Psychology (ECP)’de sunulmuş sözlü bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.23-23

Hocaoğlu A., & Sertel Berk H. Ö. (2017). A review of interventions including sun protection behaviors and exposure to UV. 15th European Congress of Psychology (ECP)‘de sunulmuş sözlü bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.1-1  (Özet)(Abstract)

Aktaş, A., & Sertel-Berk, Ö. (2015). Social support reciprocity in terms of psychosocial variables in care taking and care giving processes of spinal cord injury patients and their care givers, 6th World Conference on Psychology’de sunulmuş sözlü bildiri. 14-16 Mayıs 2015, Counseling and Guidance, Antalya.

Duruk B., Sertel-Berk H. Ö., Ketenci A., (2015). The mediating role of difficulty in identifying feelings on the relationship between depression and somatic attribution in a group of functional somatic syndrome patients in Turkey. The 14th European Congress of Psychology’de sunulmuş sözlü bildiri. 7-10 Temmuz 2015, Milano, İtalya, pp.1181-1181.

Deveci, E., Yücel, B., & Sertel-Berk, Ö. (2014). Depression predicts body dissatisfaction among bariatric surgery candidates. 28th International Congress of Applied Psychology’de sunulmuş sözlü bildiri, 8-13 Temmuz 2014, Paris, Fransa.

Uluslararası Poster Bildirileri

Coşar Z. B., Sertel Berk H. Ö. & Dirik G. (2017). Psychometric properties of the Core Self Evaluations Scale among breast cancer patients, 15th European Congress of Psychology (ECP)‘de sunulmuş poster bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.31-31.

Hocaoğlu A., Temeloğlu Şen E., & Sertel Berk H. Ö. (2017). Group therapy with fibromyalgia patients: A systemetic rewiew. 15th European Congress of Psychology (ECP)‘de sunulmuş poster bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.1-1

Kıcalı Ü. Ö., Coşar Z. B., Acar D. (2017). Pain catastrophizing and perceived spouse response among chronic pain patients: Role of attachment. 15th European Congress of Psychology (ECP)‘de sunulmuş poster bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.111-111.

Sertel-Berk, H. Ö., Yücel, B., İnce, B., Deveci, E. (2017). An şnvestigation of demographic and clinical characteristics of Turkish eating disorders patients. International Conference On Eating Disorders (ICED 2017)’da sunulmuş poster bildiri. 8-10 Haziran 2017, Prag, Çek Cumhuriyeti.

Temeloğlu Şen E., & Sertel Berk H. Ö. (2017).  "Adaptation of Short Assessment of Patient Satisfaction (SAPS) Scale and Medical Adherence Report Scale (MARS) in Turkish patients with chronic illness: Preliminary results. 15th European Congress of Psychology (ECP)‘de sunulmuş poster bildiri, 11-14 Temmuz 2017, Amsterdam, Hollanda, pp.1-1.

Yücel, B., Sertel-Berk, H. Ö., Deveci, E., & İnce, B., (2017). Changes in the clinical characteristics of eating disorders: A cross-sectional comparative study across Turkish eating disorder patients from two distinct time frames. International Conference On Eating Disorders (ICED 2017)’de sunulmuş poster bildiri. 8-10 Haziran 2017, Prag, Çek Cumhuriyeti.

Acar D., & Dirik G.  (2015). Effects of written expressive disclosure paradigm on psychological health among spouses of cancer patients. The 14th European Congress of Psychology’de sunulmuş poster bildiri. 7-10 Temmuz 2015, Milano, İtalya, pp.2135-2135

Ergüney-Okumuş, E., Sertel-Berk, Ö, & Yücel B. (2015). Body image: Dissatisfaction and distortion in a group of participants with and without eating disorders. 14th Meeting of the European Council on Eating Disorders Conference’da sunulmuş poster bildiri, 20-22 Kasım 2015, Heidelberg, Almanya.

Ergüney-Okumuş, E., Sertel-Berk, Ö, & Yücel B. (2015). The moderating role of depression on the relationship between eating disorders symptom level and treatment motivation in individuals diagnosed with anorexia nervosa and bulimia nervosa in a university hospital in Istanbul14th Meeting of the European Council on Eating Disorders Conference’da sunulmuş poster bildiri, 20-22 Kasım 2015, Heidelberg, Almanya.

Sertel-Berk, Ö., & Yücel, B. (2015). What does Eating Disorders Examination Questionnaire (EDE-Q) measure in a group of Turkish adolescents?: The revised factor structure of the Turkish version of the EDE-Q. International Conference On Eating Disorders (ICED 2015)’de sunulmuş poster bildiri (T41), 23-25 Nisan 2015, Boston, Massachusetts USA.

Yücel, B., Sertel-Berk, Ö., & Deveci, E. (2015). Psychiatric diagnoses and clinical features in a group of Turkish bariatric surgery candidates: Are there any differences between men and women? International Conference On Eating Disorders (ICED 2015)’de sunulmuş poster bildiri (T14), 23-25 Nisan 2015, Boston, Massachusetts USA.

Duruk B., Sertel-Berk H. Ö., & Ketenci A., (2014). The psychological predictors of number of symptoms in functional somatic syndromes in a group of chronic pain patients in Turkey. 28th International Congress of Applied Psychology’de sunulmuş bildiri[Office1] . 8-13 Temmuz 2014, Paris, Fransa, pp.080040-080040.


Devam eden Yüksek Lisans Tezleri:

Bircan Akmercan (2017-devam ediyor). Obezitesi Olan ve Olmayan Bir Grup Bireyde Diyet Uyum Davranışının Biyopsikososyodemografik Yordayıcılarının Planlı Davranış Kuramı Çerçevesinde İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Bülent Topçu (2017-devam ediyor). Kronik Ağrı Yaşantısı ve Transteorik Model: Ağrı Değişim Evreleri Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Tamamlanmış Yüksek Lisans Tezleri:

Ayşenur Aktaş (2013). Spinal kord (omurilik) yaralanmalı hastalar ve bakım verenleri: Bakım alma ve bakım verme sürecindeki psikososyal değişkenler açısından sosyal destek karşılıklığının biçimlendirici ve temel etkileri.  İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı.

Burak Duruk (2013). Fonksiyonel somatik sendromlar : Fibromiyalji ve başarısız bel cerrahisi sendromlarında tıbbi yardım arama davranışı ve belirti sayısının psikolojik yordayıcıları.  İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı. 

Cihan Asaroğlu (2013). İş stresinin klinik belirtiler üzerindeki etkisinde A tipi davranış örüntüsünün ve sağlık inançlarının medyatör etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı. 

Ezgi Deveci (2013). Obezite cerrahisi (bariatrik) adayı olan ve olmayan obez bireylerde yeme özellikleri, beden bölgelerinden hoşnutsuzluk ve psikopatolojinin değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı. 

Fatima Elif Ergüney (2013). Yeme bozukluğu hastalarında tedavi motivasyonu, beden imgesi ve depresyonun değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı. 

Suna Ömerbaşoğlu (2013). Fibromiyalji sendromlu ve temporamandibular bölgede bruksizme bağlı olarak ortaya çıkan miyofasyal ağrı sendromlu kadınlarda evlilik uyumunun ve yordayıcılarının değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı.

Devam eden Doktora Tezleri:

Didem Acar (2018-devam ediyor). Sağlık Durumları ile Hastalık Temsilleri ve Üst-bilişsel Yapılar Arasındaki İlişkilerin Fennell’in Hastalık Evre Modeli Çerçevesinde İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Kadir Özden (2018-devam ediyor). Üniversite öğrencilerinde kişilik, stres, tekrarlayıcı düşünme, üstbilişsel inanışlar ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkiler: İstanbul Üniversitesi örnekleminde bir üstbilişsel model testi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Ünzile Özge Kıcalı (2018-devam ediyor). Sağlık Durumları ile Riskli ve Koruyucu Psikolojik Faktörler Arasındaki İlişkinin Kronik Fiziksel Hastalığı Olan ve Olmayan Bireylerde Salutojenik Model Bağlamında İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Zeynep Büşra Coşar (2018-devam ediyor). HPV Açısından Risk Grubunda Olan 18-26 Yaş Arası Kadınlarda HPV Aşısı Yaptırma Niyetinin Yordayıcılarının Evre Modelleri ve Bütünleşik Davranış Modeli Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Elit Bilge Bıyıkoğlu (2017-devam ediyor). Duygu İşlemleme Sorunları ve Bozulmuş Yeme Davranışları: Toplum Örnekleminde Transdiagnostik Modele Dayalı Bir Çalışma. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

İrem Yelken (2017-devam ediyor). Yaşlılıkta Stres Algısı, Sağlıklı Yaşlanma ve Dayanıklılık Arasındaki İlişkiler: Betimleyici Bir Çalışma. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

İsmail Barış Salman (2017-devam ediyor). Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluşun Geliştirilmesi: Pozitif Psikoloji Uygulamaları. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Ayla Hocaoğlu (2016-devam ediyor). Somatizasyon Bozukluğu Olan Kişilerin Ağrı Davranışlarında Şema Alanlarının Etkisi ve Baş Etme Stillerinin Biçimlendirici Rolü. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Buket Ünver (2016-devam ediyor). Bipolar Bozuklukta İlaca Uyum Davranışının Yordayıcılarının Bütünleşik Davranış Model Çerçevesinde İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Esin Temeloğlu-Şen (2016-devam ediyor). Kronik Hastalığı Olan Bireylerin Hastalık Algısı ile Sağlık Sonuçları İlişkisinde İlaca Uyum Davranışlarının Aracı Rolü. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Ezgi Deveci (2016-devam ediyor). Üniversite Öğrencilerinde Yeme Bozukluğu Görülme Sıklığının Psikososyokültürel Yordayıcıları: İstanbul Örneklemi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Nuray Öner-Gücin (2016-devam ediyor). Davranışsal Niyet ve Psikopatoloji Bileşenlerinin Kişilerin Organik Beslenme Düzeyleri Üzerindeki Etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Suna Ömerbaşoğlu (2016-devam ediyor). Kronik Ağrı Sendromlu Hastalarda Ağrının Operant Modelinin İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Burak Duruk (2015-devam ediyor). Bedensel Belirti Bozukluğu Riskinin Klinik Sağlık Psikolojisi Perspektifinden İncelenmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Cihan Asaroğlu (2015-devam ediyor). Sağlık İnançları ile Sağlık Davranışları Arasındaki İlişkide Kişilik Özelliklerinin Etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Gülçin Cihandide Ayalp (2015-devam ediyor). Çoklu Kronik Hastalık Yaşantısı ve Hastalık Algıları: Çoklu Morbidite Hastalık Algıları Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Tamamlanmış Doktora Tezleri:

Aslı Eyrenci (2019). Tedavisi Biten Kanser Hastalarında Nüks Korkusunun Kendini Düzenleyen Yönetici İşlemler Modeli (Self Regulatory Executive Functions Model) Kapsamında Boylamsal Bir İncelemesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Nermin Taşkale (2019). Şiddet Mağduriyeti ve Sağlık Sonuçları Arasındaki İlişkide Kullanılan Başa Çıkma Yöntemlerinin Biçimlendirici Rolü. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Duygu Kuzu (2018). Skolyoz Hastalarında Beden İmgesi, Ağrı ve Yeme Bozukluğu İlişkisi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.

Selin Karaköse (2018). Yeni Evli Çiftlerde Evlilik Uyumu ve Somatizasyon Arasındaki Karşılıklı İlişkinin Boylamsal Açıdan İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Ayşenur Aktaş (2017). Hemodiyaliz Hastalarına Bakım Verme Sürecini Etkileyen Biyopsikososyal Faktörler: Bakıcı Stres Modeli Çerçevesinde Bir İnceleme. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Fatima Elif Ergüney Okumuş (2017). Tutumlar, İnançlar ve Üst Bilişlerin Yeme Davranışı Üzerindeki Yordayıcı Etkileri. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. 

Z. Deniz Aktan (2017). Astımlı Çocuklarda Ruh Sağlığı Problemlerinin İgE Düzeyi ve Astım Hastalığının Şiddeti Üzerindeki Etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.