Araştırma

​1915’ten bu yana lisans ve yüksek lisans düzeyinde verdiği eğitimi sürdürmekte olan bölümümüz, halen yürütülen araştırma projeleri ve yayınlanan eserlerle çalışmalarını sürdürmektedir.​

Bölümümüzce yürütülen önemli çalışmalara ve bölümümüze yönetilen Psikoloji Çalışmaları dergisine dair bilgileri yandaki sekmeden edinebilirsiniz.​

Akademisyenlerimizin araştırma ilgileri ve tüm yayınları için akademik kadromuza göz atabilirsiniz.

Bölümümüzün literatüre katkı sağladığı önemli çalışma ve projelerden bazıları seçilip aşağıda listelenmiştir. Daha eski projeler için ilgili öğretim görevlisi ile iletişime geçiniz.

Yayınlar​

Projeler

  • Bireysel farklılıkların Türkiye’deki örtük liderlik teorilerinin metaforik yapısına etkileri (The effect of individual differences on methaphorical structure of implicit leadership theories in Turkey. (2017). Yrd. Doç. Dr. Mahmut BAYAZIT yürütücülüğünde Tübitak (Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı) tarafından destelenerek yürütülmüştür.

  • Kurumsal kimlik ve e-yönetişim ilişkisi. (2015-2017). Yrd. Doç. Dr. Göklem Tekdemir Yurtdaş ve Araş. Gör Büşra Alparslan tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin (54855) desteği ile yürütülmüştür. 

  • Türkiyede Barışın Sosyal Temsilleri. (2015-2018). Doç Dr. Sevim Cesur yürtücülüğünde, Araş. Gör. Dr. Çağatay Çoker, Araş. Gör. Büşra Alparslan, Araş. Gör. Aslı Aydemir, Araş. Gör. Yakup Azak, Araş. Gör. Sercan Balım, Araş. Gör. Aydın Bayad, Araş. Gör. Canan Çelikadam, Araş. Gör. Deniz Derin, Araş. Gör. Gonca Nebioğlu, Araş. Gör. Ogeday Çoker, Elif Sakin ve Mersin Üniversitesinden Araş. Gör. Tuğçe Gündüz tarafından sürdürülmüştür.
  • Bir “İş Stresi Bataryası” Geliştirme Çalışması (2009-2011). Bu proje Yrd. Doç. Dr. İlknur Özalp Türetgen’in yürütücülüğünde Doç. Dr. Pınar Ünsal, Yrd. Doç. Dr. H. Özlem Sertel Berk ve Ar. Gör. Gökçe Başbuğ tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin (4322) desteği ile gerçekleştirilmektedir.Bilingualism, Emotion, and Autonimic Reactivity (2001): Doç. Dr. Ayşe Ayçiçeği tarafından Boston Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Dil Laboratuarında yürütülmüştür.
  • Psikanalizin Sosyal Temsilleri (2006): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Meltem Narter ve Doç. Dr. Tevfika Tunaboylu tarafından İ.Ü.Bilimsel Araştırma Fonu ( 545/05052006) desteğiyle yürütülmüştür.
  • Rorschach Testinin Türkçe’ye Adaptasyonu ve Standardizasyonu Çalışması (2004): Bu proje Doç. Dr. Tevfika Tunaboylu-İkiz’in yürütücülüğünde, Arş.Gör. Bengi Pirim Düşgör, Arş.Gör. Ayşe Elif Yavuz, Dr. Penbe Çağatay, Arş.Gör. Sevim Purisa tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Fonu (258/23082004) desteğiyle yürütülmüştür.
  • Mekansal Bellek: Nesne–Yer belleği (2004): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Fonu Projesi (BYP-542/02122004) olarak gerçekleştirilmiştir.
  • Türk Hava Kuvvetlerinin İdeal Pilot Subay Kişilik Profili (2002-2003) Bu proje Prof. Dr. Nursel Telman’ın yürütücülüğünde Doç. Dr. Pınar Ünsal, Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan, Ar. Gör. İlknur Özalp Türetgen, Ar. Gör. Deniz Atalay, Dalga Teoman (Y.L. Öğrencisi), Hediye Süleyman (Y.L. Öğrencisi) tarafından İ.Ü. Döner Sermaye Fonu kapsamında gerçekleştirilmiştir.
  • Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’na Psikometrik ve Psikoteknik Laboratuarın Kurulması (2000-2003): Bu proje Prof. Dr. Nursel Telman’ın yürütücülüğünde Yrd. Doç. Dr. Levent Önen, Yrd. Doç. Dr. Pınar Ünsal, Ar. Gör. İlknur Özalp Türetgen ve Ar. Gör. M. Burak Tüzün tarafından İ.Ü. Döner Sermaye Fonu kapsamında gerçekleştirilmiştir.
  • Doğumlarından İtibaren 15 Ay Boyunca, Çocukların Genel Gelişimlerinin İncelenmesi: Boylamsal Bir Çalışma (2002): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Gül Şendil ve Yrd. Doç. Dr. Sevim Cesur tarafından İ. Ü. Bilimsel Araştırma Fonu (1624/342001) desteğiyle yürütülmektedir.
Çeviriler
Kongreler/Sempozyumlar
  • 2018- Ahlak Sempozyumu
  • 2017- Sosyal Bilimlerde Niteliksel Araştırmalar Sempozyumu
  • 2016- Barış Üzerine Konuşmalar Sempozyumu
  • 2015- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile III. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
  • 2012- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile II. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
  • 2009- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile I. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
  • 2009 - XIV. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi
  • 2008 - XV.Ulusal Psikoloji Kongresi

Bölümümüzün kurucularından W.Peters, 1940 yılından itibaren “Psikoloji ve Pedagoji Çalışmaları” Dergisini yayımlamaya başlamış ve bölüm psikoloji laboratuvarında yürütülen çalışmalar 2 cilt halinde yayınlanmıştır. 1956 yılından itibaren ise dönemin bölüm öğretim üyelerinden W.Miles editörlüğünde “Tecrübi Psikoloji Çalışmaları” dergisi yayımlanmaya başlamıştır. Bu dergi günümüze kadar varlığını sürdürmüş olup, bugün  “Psikoloji Çalışmaları” olarak yayın hayatına devam etmektedir.

Psikoloji Çalışmaları-Psychological Studies, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü tarafından,  açık erişimli, hakemli, yılda iki kere Haziran ve Aralık aylarında yayınlanan, 1952 yılından beri çıkarılan, uluslararası, bilimsel bir dergidir. Dergiye yayınlanması için gönderilen bilimsel makaleler Türkçe ya da İngilizce olmalıdır.

Psikoloji Çalışmaları / Studies in Pscyhology, temel olarak psikolojinin tüm alt alanlarından niteliksel ya da niceliksel görgül araştırmalar yayınlar. Aynı zamanda teorik, metodolojik ve derleme makaleler ile kitap değerlendirmelerini kapsamaktadır. Psikoloji ile farklı alanları (Sosyoloji, Psikiyatri, Geriatri, Eğitim, İşletme, Mesleki Sağlık, İletişim, Siyasal Bilimler vb.) bir araya getiren disiplinler arası makaleleri de kabul etmektedir. Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.

Dergimize ulaşmak için tıklayınız.

İstanbul Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu

​İnsan üzerinde beden bütünlüğüne müdahale içermeyen, biyolojik materyallerin (kan, idrar vb. biyolojik sıvılar ve numuneler, tıbbi ilaçlar) kullanılmadığı, gözlemsel ve betimsel nitelikte (ölçek/skala çalışmaları, anketler, dosya taramaları, sistem-model geliştirme çalışmaları, veri kaynakları taraması, web üzerinden yapılan anketler, vb) insanlarla yürütülen tüm araştırmalarda yer alan katılımcıların evrensel insan hakları gereğince refah ve haklarının korunması birinci derecede araştırmacı/araştırmacıların sorumluluğundadır.​ ​​Ancak günümüzde insanlarla yapılan araştırmaların insan katılımcıların refah ve haklarının korunmasına yönelik tüm işlemsel adımları içerip içermediğine dair tarafsız uzmanların görüş ve onayının alınması evrensel ve bilimsel bir norm olarak kabul edilmektedir. İnsan katılımcılarla bu türden araştırmalar yürüten gerek üniversitemiz personeli gerekse lisans/lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerimiz İÜ-SBBEK’na her şeyden önce bu etik ilke inancı ve bilinci sebebi ile başvurmalıdır.
 

İÜ-SBBEK’E başvurabilmeniz için sitelerinde linki verilen “Başvuru Formu”nu doldurmalısınız.
İstanbul Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu Yönergesi için tıklayınız.